Ce spun unghiile despre sănătatea ta: Semne de observat

Unghiile noastre pot oferi unele indicii importante despre starea noastră de sănătate și pot fi un indicator al unor afecțiuni sau deficiențe nutritive. Observarea unghiilor poate oferi o perspectivă asupra stării generale de sănătate și poate ajuta la detectarea unor probleme de sănătate mai devreme. Iată ce semne să observi:

1. Schimbări în Culoare

Schimbările bruște sau neobișnuite în culoarea unghiilor pot indica diverse probleme de sănătate. De exemplu, unghiile palide pot indica anemie sau deficiențe nutritive, în timp ce unghiile albe sau gălbui pot fi semne ale unor afecțiuni hepatice sau renale. Culoarea închisă a unghiei, cum ar fi albastrul, poate indica probleme respiratorii sau cardiovasculare.

2. Striate sau Crăpate

Unghiile striate sau crăpate pot fi un semn al îmbătrânirii normale sau al expunerii la substanțe chimice dure, dar în unele cazuri pot indica și deficiențe nutritive sau afecțiuni ale unghiilor, cum ar fi psoriazisul sau dermatita.

3. Îngroșate sau Decolorate

Unghiile care devin îngroșate sau decolorate pot fi un semn al unor afecțiuni cum ar fi ciuperca unghiilor sau psoriazisul. În unele cazuri, îngroșarea unghiilor poate fi asociată cu afecțiuni pulmonare sau circulatorii.

4. Linii Orizontale sau Verticale

Apariția de linii orizontale sau verticale pe unghii poate fi un semn al unor traume minore sau leziuni ale unghiei, dar în unele cazuri poate indica și afecțiuni mai serioase, cum ar fi diabetul sau bolile de rinichi. Linii verticale subțiri sunt adesea normale și apar odată cu înaintarea în vârstă.

5. Umflarea sau Deformarea Unghiilor

Umflarea sau deformarea unghiilor poate fi un semn al unor afecțiuni ale unghiilor, cum ar fi psoriazisul sau eczema, sau poate indica probleme ale unghiilor, cum ar fi infecțiile fungice sau bacteriene. În unele cazuri, umflarea sau deformarea unghiilor poate fi asociată cu artrita sau alte afecțiuni ale articulațiilor.

6. Unghii Îngălbenite

Unghiile care devin îngălbenite pot fi un semn al unor afecțiuni precum infecțiile fungice sau psoriazisul. În unele cazuri, îngălbenirea unghiilor poate fi cauzată de fumat sau de expunerea la substanțe chimice dure.

7. Unghii Fragile sau Fragile

Unghiile care devin fragile sau fragile pot fi un semn al unor deficiențe nutritive, cum ar fi lipsa de fier sau biotină, sau pot indica probleme ale unghiilor, cum ar fi psoriazisul sau dermatita. În unele cazuri, unghiile fragile pot fi cauzate de expunerea la substanțe chimice dure sau de utilizarea frecventă a lacurilor de unghii sau a solvenților.

8. Paronichie sau Infecții Ale Cuticulelor

Inflamația sau infecția cuticulelor, cunoscută sub numele de paronichie, poate apărea în jurul unghiilor și poate fi cauzată de expunerea la substanțe chimice dure sau de leziuni minore. În unele cazuri, paronichia poate fi asociată cu afecțiuni subiacente, cum ar fi diabetul sau artrita.

9. Pete Albe sau Pete Închise

Apariția de pete albe sau pete închise pe unghii poate fi un semn al unor traume minore sau leziuni ale unghiei, dar în unele cazuri poate indica și afecțiuni ale unghiilor, cum ar fi psoriazisul sau vitiligo.

10. Îngălbenirea Patului Unghiilor

Îngălbenirea patului unghiei, partea de sub unghie, poate fi un semn al unor afecțiuni cum ar fi psoriazisul, infecțiile fungice sau alte afecțiuni ale pielii. În unele cazuri, îngălbenirea patului unghiei poate fi cauzată de expunerea la substanțe chimice dure sau de leziuni minore.

Observarea și recunoașterea semnelor și schimbărilor în aspectul și starea unghiilor tale poate fi importantă pentru detectarea precoce a unor probleme de sănătate și pentru prevenirea complicațiilor ulterioare. Dacă observi schimbări neobișnuite sau preocupante în aspectul unghiilor tale, este important să consulți medicul pentru evaluare și îngrijire adecvată.

About the Author: Admin

You might like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *