Ordinea corectă pentru vizionarea filmelor din seria Războiul Stelelor

Seria „Războiul Stelelor” (Star Wars) este una dintre cele mai populare și influente francize din istoria cinematografiei. De-a lungul decadelor, a captivat imaginația a milioane de fani din întreaga lume, oferind o poveste complexă, personaje memorabile și efecte speciale revoluționare. Însă, cu atâtea filme și seriale asociate, poate fi dificil să știi în ce ordine să le vizionezi pentru a obține cea mai bună experiență. În acest articol, vom explora diferitele moduri în care poți viziona filmele din seria „Războiul Stelelor” și vom discuta avantajele și dezavantajele fiecărei abordări.

Ordinea de lansare

Ordinea de lansare a filmelor este probabil cea mai intuitivă și este preferată de mulți fani care au urmărit seria încă de la început. Aceasta ordine este:

 1. Episodul IV: O nouă speranță (1977)
 2. Episodul V: Imperiul contraatacă (1980)
 3. Episodul VI: Întoarcerea lui Jedi (1983)
 4. Episodul I: Amenințarea fantomei (1999)
 5. Episodul II: Atacul clonelor (2002)
 6. Episodul III: Răzbunarea Sith (2005)
 7. Episodul VII: Trezirea Forței (2015)
 8. Episodul VIII: Ultimii Jedi (2017)
 9. Episodul IX: Ascensiunea lui Skywalker (2019)

Aceasta abordare permite spectatorilor să experimenteze filmele așa cum au fost lansate și să înțeleagă evoluția francizei și a efectelor speciale de-a lungul timpului. De asemenea, aceasta ordine menține elementele surpriză și revelațiile inițiale ale poveștii.

Ordinea cronologică

Pentru cei care preferă să urmeze povestea în ordine cronologică, această abordare începe cu trilogia prequel-urilor și continuă cu trilogia originală, terminând cu trilogia sequel-urilor. Ordinea este:

 1. Episodul I: Amenințarea fantomei
 2. Episodul II: Atacul clonelor
 3. Episodul III: Răzbunarea Sith
 4. Episodul IV: O nouă speranță
 5. Episodul V: Imperiul contraatacă
 6. Episodul VI: Întoarcerea lui Jedi
 7. Episodul VII: Trezirea Forței
 8. Episodul VIII: Ultimii Jedi
 9. Episodul IX: Ascensiunea lui Skywalker

Această ordine oferă o narațiune lineară a evenimentelor, permițând spectatorilor să urmărească dezvoltarea personajelor și a conflictelor în mod cronologic. Totuși, dezavantajul acestei ordini este că poate elimina unele dintre surprizele și revelațiile planificate inițial de George Lucas.

Ordinea „Machete”

Ordinea „Machete”, propusă de un fan al seriei, încearcă să optimizeze experiența de vizionare combinând elementele pozitive ale ambelor abordări anterioare. Aceasta exclude Episodul I și urmează această secvență:

 1. Episodul IV: O nouă speranță
 2. Episodul V: Imperiul contraatacă
 3. Episodul II: Atacul clonelor
 4. Episodul III: Răzbunarea Sith
 5. Episodul VI: Întoarcerea lui Jedi
 6. Episodul VII: Trezirea Forței
 7. Episodul VIII: Ultimii Jedi
 8. Episodul IX: Ascensiunea lui Skywalker

Această ordine păstrează marile revelații și surprize, cum ar fi identitatea lui Darth Vader, și oferă un backstory suficient de detaliat despre Anakin Skywalker fără a fi necesar să vizionezi „Amenințarea fantomei”. De asemenea, ordinea „Machete” pune accent pe povestea principală a lui Luke Skywalker.

Ordinea combinată cu filmele spin-off

Pentru o experiență completă, fanii pot include și filmele spin-off, cum ar fi „Rogue One: O poveste Star Wars” și „Solo: O poveste Star Wars”. Ordinea ar fi:

 1. Episodul I: Amenințarea fantomei
 2. Episodul II: Atacul clonelor
 3. Episodul III: Răzbunarea Sith
 4. Solo: O poveste Star Wars
 5. Rogue One: O poveste Star Wars
 6. Episodul IV: O nouă speranță
 7. Episodul V: Imperiul contraatacă
 8. Episodul VI: Întoarcerea lui Jedi
 9. Episodul VII: Trezirea Forței
 10. Episodul VIII: Ultimii Jedi
 11. Episodul IX: Ascensiunea lui Skywalker

Includerea acestor filme adaugă profunzime universului „Star Wars” și oferă detalii suplimentare despre evenimentele și personajele secundare, îmbogățind astfel experiența generală de vizionare.

Concluzie

Indiferent de ordinea aleasă, seria „Războiul Stelelor” oferă o experiență cinematografică inegalabilă, plină de aventură, emoție și magie. Fie că ești un nou venit în acest univers sau un fan de lungă durată, fiecare abordare de vizionare are propriile sale merite. Alege ordinea care ți se potrivește cel mai bine și pregătește-te pentru o călătorie epică prin galaxia îndepărtată, foarte îndepărtată. May the Force be with you!

About the Author: Admin

You might like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *